Loriové

Loriové se ve volné přírodě vyskytují v Australii a na okolních ostrovech, kde žijí většinou ve velkých hejnech, ale v době hnízdění  jsou vůči ostatním agresivnější a to i v zajetí, proto v této době jsou spíše viděni v párech.  Řadíme je do čeledi Loriidae - Loriovití, které dále členíme na 11 rodů, 55 druhů a 88 poddruhů. Do čeledi Loriidae se dále kromě Lori řadí Viniové a Charmozini. Lori se od většiny papoušků odlišuje kromě své pestrosti svým zobákem, který je úzký a prodloužený a dále svým jazykem. Ten je vzhledem k jejich potravě, uzpůsoben sběru pylu a nektaru. Čim více je který druh Lori závislý na pylu a nektaru, tím má jazyk delší. Velice milují čerstvé plody ovoce, které si nejdříve oťukávají jazykem, teprve poté se do něho zakousnou. Zobákem si ovoce rozmělní a teprve poté vysají šťávu. Kusy ovoce si přidržují běháky a trhají na menší kousky. Potravu nejraději zkrmují ve výšce a to nejlépe směrem hlavou dolů, na zemi se tolik nezdržují. Díky tomu že v nektarech je veliké množství vody, tak nepijí vodu tak často jak ostatní papouškové. Ne všichni Loriové milují koupání tak jako Lori mnohobarví.  (viz. galerie-video). Vzhledem k jejich tekuté stravě je zapotřebí věnovat větší pozornost údržbě čistoty jejich prostředí. Velice často při konzumaci nektaru rádi znečistí prostor nejen kolem misek, a zároveň jejich řídký trus dokáže nepříjemně znečistit celou klec či voliéru.


Druhy Loriů

/album/fotogalerie-druhy-loriu/a80px-dusky-lory-pseudeos-fuscata-on-branch-at-buffalo-zoo-jpg1/

—————

/album/fotogalerie-druhy-loriu/a90px-chattering-lory-lorius-garrulus-3-jpg1/

—————

/album/fotogalerie-druhy-loriu/a90px-trichoglossus-euteles-captive-8a-jpg1/

—————

/album/fotogalerie-druhy-loriu/a105px-eos-squamata-fort-worth-zoo-4c-jpg1/

—————

—————


Anketa

Rozpoznáte od sebe Lori mnohobarvé?

ANO
52%
49

NE
48%
45

Celkový počet hlasů: 94


čeleď: Loriidae- Loriovití

Loriové jsou papouškové střední a menší velikosti, velice pestrých barev a jejich jazyk se zobákem je vzhledem k jejich potravě zcela odlišný od ostatních papoušků. Jejich základní potravou je nektar a samozřejmostí je dostatečné množství ovoce. Jsou to velice živý a inteligentní papouškové, které je možno bez větších problémů ochočit. Jejich domovinou je podle výskytu druhů Austrálie, Nová Guinea, Indonésie, Filipíny a ostatní přilehlé ostrovy.